сряда, 24 февруари 2010 г.

Настойка от пресен невен за спокойни очи

Невеньт, който расте във всяка градина и дори по полето, е прекрасно антисептично лекарство. Може да се купи пресен букет от цветарите или да си наберем от градината. Нарязват се цветове, листа и дръжки, стига да не са станали много твърди. След това се заливат с етилов 70-градусов спирт. Съотношението на билката и спирта е 1:3. Например 50 г прясна нарязана билка заливаме със 150г етилов спирт.
След 3 седмици настойката може да се прецеди в чисто стъклено шише. Ако се налага, може да не чакаме месец, а да използваме извлека още от втория ден.

КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА. 30-40 капки настойка се разреждат в 50-100мл преварена вода. В продължение на един месец да се забърсват лявото и дясното око с отделни тампони сутрин, преди заминаване на ясла или детска градина и следобед или вечер след прибиране от нея – също.

ЗАЩО. Попадналите по очите болестотворни микроорганизми преминават по слъзните канали към носа. Развива се хрема, а от хремата до бронхита има само една стъпка разстояние.
При редовното почистване на очите количеството болестотворни микроорганизми намалява, а силата им отслабва. Това улеснява изграждането на имунитет. За около месец, през който процедурите не се прекъсват, имунитетът укрепва.

Няма коментари: